Det är aldrig försent att lära sig spela ett instrument!

Flertalet tror att man måste börja spela blockflöjt från 7–8 års ålder för att sedan vid 9–10 års ålder övergå till piano eller ett annat mer avancerat musikinstrument – för att överhuvudtaget kunna lära sig spela ett musikinstrument. Inte sant!Lära sig spela ett instrument kan alla göra oavsett ålder. Valet av instrument är dock avgörande i processen av hur snabbt man kan lära sig spela. Det är svårare att få till en bra fingersättning på en fiol än vad det är exempelvis på piano. Välj ett enklare instrument om du aldrig har spelat tidigare.

Bra nybörjarinstrument

Trummor och rytmikinstrument är helt klart enklast att börja spela om man inte har provat att spela något instrument tidigare. Lär du dig rytmer, taktarter och puls kommer du ha en bra grund att stå på. För håller man rytmen och takten spelar det ingen större roll vilka toner eller skalor man spelar. Lyssna på jazz så förstår du innebörden. Trummor är enklare än nybörjarinstrumentet blockflöjten. Enkelheten med rytmikinstrument är att det inte finns några skalor att hålla reda på – endast takten, rytmen och pulsen spelar någon roll när du på slår på trummorna.

Ukulele – en bra start!

Ukulelen är ett tresträngat instrument som påminner om en mindre gitarr. Faktum är att musikinstrumentet finns i fyra storlekar och dessa är Sopran, Concert, Tenor och Bariton. Associationen när man ser eller hör en ukulele spelas brukar vanligtvis vara Hawaii och Honolulu. Mycket riktigt, ukulelen kom att bli mycket populär på de hawaiianska öarna under början av 1800-talet och spreds sedan vidare till USA och Europa. Ukulelen passar bra för alla nyfikna nybörjare som vill ha ett enkelt, portabelt och relativt lättspelat musikinstrument. Lägg därtill det billiga priset! Ett bra nybörjarinstrument helt enkelt.

Munspel är enkelt!

Blås i det och det kommer ljud. Munspelet är förmodligen en vinnare när det kommer till pris, portabilitet och enkelhet! Inget annat instrument ryms i byxfickan, kan tas med överallt och behöver därtill inte stämmas. Munspelen kommer i bestämda skalor redan från fabriken. Kvalitén på munspel varierar precis som priset – rådet är att köpa ett nybörjarmunspel för ett medelpris. Inte för billigt men inte heller för dyrt. Många musikaffärer är hjälpsamma och kan rekommendera ett bra munspel till dig som är nybörjare. Kom ihåg att välja en relativt vanlig skala – C-dur eller E-dur.