Musik i spelvärlden

Musik har en fantastisk förmåga att leda våra tankar och känslor. Det är något som har använts i filmvärlden sedan dess tidigaste dagar, och spelindustrin var väl medveten om detta när spel först började ha möjligheten att inkludera musik i även den mest rudimentära formen.

Filmer kunde helt enkelt spela in ljud tillsammans med det visuella långt innan det första datorspelet dök upp. Men spel var drastiskt begränsande på grund av teknologin med vad de faktiskt kunde göra med musik i början. Medan det inte är ovanligt att höra orkestrar i spelmusik idag står detta i extrem kontrast till de tidiga 8-bit och MIDI soundtracks som spel var tvungen att förlita sig på. I absoluta början ackompanjerades spel av inget mer än enkla pip och liknande ljudeffekter.

Men att göra musik till ett spel har visat sig skapa nya utmaningar som filmer aldrig behövde tackla. Säg till exempel att ett spel har en typ av musik som startar när en strid börjar. Oavsett vilken musik som spelades innan måste då smidigt kunna gå över från denna till den andra musiken för att inte skapa dissonans, vilket när det görs rätt kan skapa omedelbara och nästan omedvetna reaktioner hos spelaren. Filmer kan exakt kontrollera längden på varje musikstycke och skräddarsy övergången, men ett spel behöver reagera på det spelaren gör.

Musikens växande roll i spel skapade många nya möjligheten och har till och med ibland varit grunden för spelet. För inte allt för länge sedan var spel som Guitar Hero och Rockband några av de största spelen i världen och skapade rubriker överallt. Och medan många andra spel också har använt sig av kända musiker och band finns det även en otrolig mängd unik musik i spelvärlden som gått bortom att bara vara en del av ett spel för ett stort antal spelare och blivit musik att lyssna på utanför spelet. Något av de mest välkända exemplen av detta är musiken från spelserien Final Fantasy, som allt emellanåt spelas i utsålda konserthallar av hela symfoniorkestrar. Och om detta inte är ett bevis för den inverkan musik kan ha i spel kan nog ingen säga det om något annat heller.